Tekst komt van Aunty Acid . Herkenbaar. Dan lig ik op de bank al te slapen en heb ik weer eens een deel van een film of serie gemist, om vervolgens een uur of langer in bed wakker te blijven liggen en komen er allerlei gedachten voorbij. Heel irritant is dat.
Ik schreef dit bericht twee jaar geleden op Yoors, maar eerdaags wordt mijn account daar verwijderd, vandaar dat ik mijn bericht nu hier heb geplaatst.
Afgelopen vrijdag zijn we naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem geweest. Het museum is een echte aanrader om te bezoeken als je in Hattem of in de buurt van Hattem bent.
Toen we daar kwamen, zou met een minuut of tien de familievoorstelling beginnen. Dat wilden we wel meemaken en we zijn er meteen maar naartoe gegaan en we hadden daar geen spijt van gehad, want het was een erg leuke voorstelling. Omdat we in het vakantieseizoen daar waren, was de voorstelling vooral gericht op kinderen. Dat was wel leuk, maar stiekem vonden we het wel jammer dat we daardoor weinig over de geschiedenis van brood kregen te horen, maar de bakker wilde dat begrijpelijkerwijs niet te lang doen, omdat het voor kinderen dan te saai zou worden.
Wel vertelde hij wat over de geschiedenis van het pand waarin we waren, wat heel interessant was om te horen. De bakker heeft met veel humor, waarbij vooral zijn gezin het moest ontgelden, laten zien wat je met brooddeeg allemaal kunt maken en hoe je dat kunt maken.
Wat leuk was voor de kinderen, was dat hij de kinderen er steeds bij betrok en op een gegeven moment een paar kinderen vroeg om hem te helpen met het maken van deegfiguren. De kinderen mochten, als ze naar huis gingen, hun deegfiguren, die bij de bakkerij werden afgebakken, meenemen naar huis.
Voor wie nu denkt dat het voor de volwassenen minder leuk zou zijn, dat is niet zo, ook als volwassene moet je geregeld lachen om de bakker die veel grapjes maakte, soms dubbelzinnig, die alleen volwassenen begrijpen. Het is dan ook zeker een aanrader om de voorstelling te bezoeken.
Na de voorstelling hebben we in het museum rondgelopen. Het museum is heel mooi ingericht. Het is mooi om te zien hoe men vroeger brood bakte en hoe vroeger een bakkerij eruit zag.
Na de voorstelling hebben we in het museum rondgelopen. Het museum is heel mooi ingericht. Het is mooi om te zien hoe men vroeger brood bakte en hoe vroeger een bakkerij eruit zag.
Op een gegeven moment zei ik wel tegen manlief dat het soms maar goed is dat je van tevoren niet alles weet, want dan zou je geen brood meer kopen. Althans, een eeuw geleden niet, waar de bakkers toen bij een bepaald deeg met de voeten het deeg kneedden, omdat het met de handen niet te doen was. Gelukkig gaat dat vandaag de dag anders eraan toe.
Wat opviel, is dat het museum ontzettend veel chocoladevormen, marsepeinvormen, botervormen en broodvormen heeft, wat leuk was om te zien.
Bij de beschuitbussen herkende ik een paar bussen van vroeger. Het was een feest der herkenning en ook op zolder waar een Droste collectie staat, herkende ik veel.
Voor kinderen is het museum ook erg leuk. Niet alleen de familievoorstelling waar kinderen bij betrokken worden is erg leuk, maar kinderen kunnen ook meedoen aan een speurtocht en er wordt geregeld een kinderbakdag gehouden waarbij kinderen zelf koekjes mogen bakken. Kijk op de site van Nederlands Bakkerijmuseum Hattem voor de activiteiten die gehouden worden op de dag dat je erheen wilt.
Voor kinderen is het museum ook erg leuk. Niet alleen de familievoorstelling waar kinderen bij betrokken worden is erg leuk, maar kinderen kunnen ook meedoen aan een speurtocht en er wordt geregeld een kinderbakdag gehouden waarbij kinderen zelf koekjes mogen bakken. Kijk op de site van Nederlands Bakkerijmuseum Hattem voor de activiteiten die gehouden worden op de dag dat je erheen wilt.
Na afloop hebben we poffertjes gegeten en een kop cappuccino gedronken in de Poffertjessalon. Ik wilde al een jaar poffertjes, maar steeds als we ergens waren waar ze poffertjes hadden, hield iets me tegen om de poffertjes te nemen. Of de prijs was schrikbarend, of de poffertjes waren niet vers gemaakt, maar kwamen uit een of andere fabriek of ze waren aangebrand. Gelukkig waren de poffertjes bij de Poffertjessalon erg lekker.
Voordat we naar huis gingen zijn we nog even bij de Museumshop langs gegaan waar ik een boek over de geschiedenis van het brood heb gekocht en waar manlief een zakje stroopwafels en een zakje krakelingen heeft gekocht. De stroopwafels vond ik maar zo zo, maar de krakelingen waren erg lekker.
Wat alleen jammer is, is dat ze alleen op zaterdagmorgen eigen gebakken brood verkopen. Het zou leuker voor de bezoekers van het museum zijn als er ook op andere dagen eigen gebakken brood wordt verkocht, want de meeste bezoekers zijn meestal maar een dag of korter in Hattem en komen vaak van verre en willen dan niet op zaterdagmorgen voor het verse brood terug, omdat het dan te ver reizen is voor ze.
Kortom; als je in de buurt van Hattem bent en je een leuk uitje zoekt voor jezelf, samen met je partner of je gezin of voor een familie-uitje, dan kan ik het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem zeker aanraden. Het museum is voor jong en oud, en daar tussenin, heel leuk om te bezoeken.
Reacties
Een reactie posten